Kaupunkiloma Kiovaan
Kiova on alle kahden tunnin lennon päässä Helsingistä. Suoraan lentä ainakin www.flyuia.com joka on Ukrainan oma lentoyhtiö. Lennot maksavat hiukan sadan euron kahta puolta, riippuen vähän ajankohdasta ja sesongista. Yhtiö lentää Helsingistä Boryspilin kentälle. Kentältä pääsisi julkisilla keskustaan mutta otimme kentällä tilataksin joka on todella huokeaa ja säästää aikaa. Samalta kuskilta tilasimme myös kyytiin paluumatkalle. Englantia ei Kiovassa puhu läheskään jokainen mutta asiat hoituivat silti.
Kiovasta 130km matkan päässä on myös Tsernobylin ydinvoimala missä suosittelen käymään, tässä juttu reissusta sinne. Mutta vaikka voimala ei olisi juttusi niin Kiova on ehdottomasti näkemisen arvoinen kaupunki jo itsessään.
Kiovassa on paljon laadukkaita hotelleja mutta kuten kaikessa matkailussa suosittelen AirBnb:n käyttämistä. Näin näkee miten paikalliset elävät ja on myös mahdollisuus kokkailla itse asunnollaan. Hotellissa näet sen mitä perus turisti näkee.
Ruoka ja juoma on Kiovassa naurettavan halpaa, vaikka söisit Suomen mittakaavassa todella hyvin niin isoa laskua on vaikea saada aikaan. Muista tilatessa että iso olut on Kiovassa iso, yleensä litran tai puolitoista.
Kiovassa on kohteliasta tipata ravintolassa!
Jos asumuksen valitsee suhteellisen keskustasta niin kulkemiseen ei oikeastaan tarvi kuin jalat. Näin myös näkee paljon enemmän. Kaupunki on täyttä pieni ravintoloita ja kauppoja jotka usein löytää parhaiten kun liikkuu jalan.
Kansojen ystävyyden kaari. Paikka on selvästi paikallisten hengailu mesta viikonloppuisin. Paikalla on valtavasti väkeä ihan vain kuluttamassa aikaa.
Kansojen ystävyyden kaari Neuvostoliiton vuonna 1982 rakennuttama monumentti Ukrainan ja Venäjän ystävyyden kunniaksi. Monumenttiin kuuluu 50 metriä korkea titaanista rakennettu kaari, kaksi suurta pronssista patsasta, jotka kuvaavat Neuvostoliiton vaakunaa piteleviä venäläistä ja ukrainalaista työläistä, ja graniitista valmistettu veistos.
Pääkadusta oli pätkä suljettuna sunnuntaina pelkästään jalankulkijoita ja erilaisia aktiviteettaja varten. Perheen pienimmille oli vuokrattavana erilaisia sähköautoja ja vastaavia joilla pääsi kurvailemaan kadulla.
Kiova wiki
- Asukasluku n 3 miljoonaa
- Aikaero Suomeen 0h
- Valuutta Ukrainian hryvnia
Kiova on eräs itäisen Euroopan vanhimmista kaupungeista. Sen historia alkaa virallisesti 400-luvulta, vaikkakin asutusta alueella on ollut jo paljon aiemminkin. Kiova oli mahtavimmillaan 800-luvulta 1200-luvulle, jolloin se toimi ns. Kiovan Venäjän (Kievan Rus) pääkaupunkina. Tämä valtio ulottui nykyisten Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän alueille.
1200-luvun puolivälissä mongolit valtasivat heikenneen Kiovan Venäjän. Vuosisadan lopulla kaupungista tuli osa Liettuaa ja myöhemmin osa Puola-Liettuaa. Vuonna 1654 Kiova vapautui puolalaisen aatelin vallasta Bohdan Hmelnitskin johdolla tukeutuen Venäjän tsaariin.
Ukraina liitettiin lopulta kokonaan Venäjään. Kaupunki säilyi Venäjän ja sittemmin Neuvostoliiton vallan alaisuudessa lukuunottamatta lyhyttä, mutta epävarmaa itsenäisyyden aikaa vuosien 1918 ja 1920 välissä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1991, Kiovasta tuli itsenäisen Ukrainan pääkaupunki ja nykyään se on voimakkaasti kehittyvä eurooppalainen miljoonakaupunki.
Ukranalaiset ovat ymmärrettävästi ylpeitä pääkaupunkinsa roolista eurooppalaisen sivistyksen vakiinnuttamisesta itäiseen Eurooppaan.
Kauppahallit ja vastaavat kuuluvat aina omaan matkasuunnitelmaan. Usein parhaat safkat ja tuliaislöydöt tehdään näistä.
Kiova jätti lähtemättömän vaikutuksen ja suunnitellaan jo uusintareissua.
Oletko käynyt Kiovassa, mitkä ovat sinun suosikkipaikkasi siellä?